Notícies

Plàstics i Tortugues

Moltes vegades, quan posem de manifest la importància de reduir els residus i de que aquests no arribin al medi ambient, sembla que ho fem per inèrcia, perquè és tendència o perquè és el que anem sentint últimament, però poques vegades som conscients de l’impacte directe que aquests poden generar. A Cetàcea portem des dels nostres inicis fent divulgació sobre la importància d’evitar que els residus arribin al medi ambient, especialment al mar. De fet, al llarg de les nostres sortides de mostreig en el marc dels projectes Plomes al Mar i Foto-Identificació: Balenes i dofins al litoral català, no parem de treure tot tipus de residus que, d’una manera o d’una altra, arriben al mar.

Avui, ens ha tocat viure un episodi trist en una de les nostres sortides. Cap al migdia, quan ja portàvem unes quantes hores de navegació, una persona de la tripulació ha alertat de que hi havia una tortuga careta (Caretta caretta) flotant a la superfície a prop del vaixell. Quan ens hi hem pogut fixar més, hem pogut veure que era un animal petit (posteriorment hem pogut estimar que tindria uns tres anys d’edat) i que tenia una mena d’artefacte creat amb una bossa de plàstic, un cordill i unes ampolles de plàstic entortolligat a una de les aletes anteriors. L’animal estava viu, però amb clars problemes per mantenir una natació normal. De fet, degut a la flotabilitat de tots els objectes de plàstic, no es podia enfonsar.

"És absolutament imprescindible evitar que els residus arribin al medi ambient, especialment al mar, ja que allà es poden acabar convertint en trampes mortals per a moltes espècies diferents"

Ràpidament, hem procedit a rescatar l’animal i pujar-lo a bord de l’embarcació, on hem pogut veure el mal estat de l’aleta i a més a més, constatar que la tortuga s’havia empassat part del fil. Per la resta, l’animal responia, no semblava que estigués deshidratat ni massa prim. Immediatament ens hem posat en contacte amb el 112 i des d’allà ens han derivat als Agents Rurals i al CRAM, que ens han donat unes indicacions de com tractar l’animal i amb qui hem acordat que vindrien a buscar l’animal a port.

Hem posat rumb cap a Vilanova i la Geltrú, des d’on hem sortit avui. En arribar-hi, ja ens hi esperava la veterinària del CRAM, que després de fer un examen ràpid, ha confirmat el mal pronòstic que tenia l’aleta anterior, que haurà de ser amputada, però que per la resta l’animal estava bé. Aquesta nit i els propers dies seran decisius per estabilitzar l’animal, que segurament haurà de passar una bona temporada en recuperació. Aquest fet ens mostra una vegada més que és absolutament imprescindible evitar que els residus arribin al medi ambient, especialment al mar, ja que allà es poden acabar convertint en trampes mortals per a moltes espècies diferents, i pren especialment rellevància quan afecta a espècies com la tortuga careta, que està catalogada com a vulnerable segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa. 

Avui, la ràpida intervenció per part del nostre equip, que compta amb gent amb coneixements sobre la manipulació i la cura de tortugues marines, ha permès rescatar aquesta tortuga de l’aigua. A més a més, la bona coordinació amb el 112, Agents Rurals i el CRAM i la ràpida i atenta resposta d’aquests equips, ha permès traslladar aquest animal al centre de recuperació del CRAM, on esperem que es recuperi aviat i pugui ser reintroduït al Mediterrani el més aviat possible.