Notícies

Les costes del Garraf,
zona d'importància per les cries del cap d'olla gris

L’associació Cetàcea porta nou anys seguits desenvolupant estudis de les poblacions de cetacis presents a les costes del Garraf (entre Barcelona i Segur de Calafell).

En aquests estudis realitzats al llarg de tot l’any s’ha pogut observar els grans desplaçaments d’individus concrets pel Mediterrani. Al llarg d’aquests anys s’ha obtingut informació molt valuosa del cap d’olla gris (Grampus griseus), espècie de la qual es té molt poca informació del seu estat de conservació al Mediterrani.

El cap d’olla gris és una espècie que s’alimenta sobretot de cefalòpodes i que trobem a certa distància de la costa, en zones de profunditats elevades (entre els 500 i els 1200 metres) i lligades a la presència de canyons submarins.

Durant les campanyes de recerca el nostre equip ha observat any rere any la presència de cries recent nascudes de cap d’olla a les costes del Garraf. Sense anar més lluny, durant l’any 2020 es van poder registrar 24 cries nascudes l’any passat i enguany ja s’han detectat 3 cries nascudes en les darreres setmanes. Aquests nombres, i el fet que algunes de les mares identificades han sigut vistes amb cries diferents en diferents anys, demostren la importància que té aquesta zona per a aquesta espècie.

"Hem pogut observar fins ara, un total de sis espècies de cetacis i hem pogut observar agrupacions de fins 7 individus de rorqual comú, en una mateixa zona"

La gran diversitat del relleu submarí del davant del Garraf permet una gran varietat de condicions físiques que afavoreixen la presència de diferents espècies de cetacis. Durant aquest any hem pogut observar fins ara un total de sis espècies de cetacis i hem pogut constatar un augment de les observacions de dofins ratllats i rorquals comuns, aquests últims mostrant agrupacions de fins a 7 individus en una mateixa zona en dies determinats.

Des de l’Associació Cetàcea volem remarcar la importància de les costes del Garraf per a les poblacions de cetacis de Catalunya.

Per últim recordar que tots els cetacis són espècies protegides i que la navegació al seu voltant està regulada pel RD 1727/2007.