12-02-2021

Després d’una setmana bastant moguda amb canvis de previsió constants, les condicions eren bones per fer la segona sortida del projecte Foto-Identificació de la temporada 2021. De nou, i degut a les restriccions per la Covid-19, vas ser una sortida amb equip reduït. En aquesta ocasió, ens van acompanyar i ajudar en la presa de dades la Sandra i en Marc, que estan realitzant el treball de fi de grau amb nosaltres. Per part de Cetàcea, l’Abel i l’Oriol es van encarregar del protocol de mostreig. Acompanyats per en Fernando, el patró de l’embarcació, abans de les 9 del matí ja estàvem preparats per iniciar una jornada de mostreig.

El dia començava tapat, però amb mar pla, condicions que s’havien de mantenir al llarg del matí i migdia. Vam començar navegant per la plataforma continental en direcció Vilanova i la Geltrú i quan no portàvem ni una hora de navegació, vam poder albirar un grup de quatre dofins mulars (Tursiops truncatus). El mar estava molt tranquil, fet que ens va permetre poder obtenir fotografies molt útils per la foto-identificació dels dofins. Un cop obtingudes les dades necessàries, vam reprendre el rumb.

El mar pla ens permetia anar veient frarets (Fratercula arctica) flotant a l’aigua amb facilitat, transmetent-nos una gran tranquil·litat. Prop de les 11, però, una bufada gran i la visió d’un llom llarg de color gris ens va sobresaltar. Es tractava d’un rorqual comú (Balaenoptera physalus), el primer de l’any, que semblava que s’estava alimentant a l’àrea d’estudi. A partir d’aquest moment i fins passat el migdia, el dia es va convertir en un seguit d’albiraments de rorqual i dofins ratllats (Stenella coeruleoalba) que ens va fer anar de bòlit. Cinc hores més tard, havíem pogut comptabilitzar com a mínim 2 rorquals alimentant-se a la zona i una vintena de dofins ratllats.

Ja de tornada cap a port, va arribar la pluja i el vent, fet que ens va fer aturar la cerca de cetacis, però que ens va permetre repassar les dades obtingudes i anar comentant els millors moments de la jornada, que van ser, sense dubte, inolvidables.