17-10-2020

Després de dues setmanes amb una meteorologia i unes condicions del mar adverses, el passat dissabte dia 17 vam poder tornar a realitzar una sortida del projecte Foto-Identificació: Balenes i dofins al litoral català. En aquesta ocasió, en Fernando ens va acompanyar com a patró i l’equip de Cetàcea estava format per la Sílvia i en Ricard realitzant les fotografies i l’Abraham i l’Oriol encarregats de la presa de dades. En aquesta ocasió ens van acompanyar, la Marta, la Imma, la Mercè i en Jordi com a tripulació externa.

La previsió del dia era bona i només sortir del port de Garraf vam posar rumb cap al sud-oest per cobrir les àrees situades entre Vilanova i la Geltrú i el canyó submarí de Cubelles. El matí va transcórrer lentament, amb un mar una mica més gran del previst. Tot i això, vam poder observar bastantes aus marines, en especial baldrigues, que van animar la primera meitat de la sortida.

Cap al migdia, el mar va calmar-se una mica i va ser aleshores quan la Sílvia va poder albirar un grup de dofins llistats (Stenella coeruleoalba). Els vam albirar de lluny i per un espai curt de temps, fins que van desaparèixer. Quan ja estàvem reprenent el rumb i fins i tot començant a obrir alguna carmanyola per dinar, vam tornar a albirar el mateix grup. En aquesta ocasió, vam poder estar prenent el comportament dels animals durant una mitja hora. En un moment determinat, part del grup es va separar fent salts espectaculars, allunyant-se de la resta del grup.

Un cop finalitzat l’albirament, vam reprendre el rumb mar endins per continuar monitoritzant l’àrea d’estudi. Poc a poc, el vent va anar prenent força i també ho va fer el mar, així que vam posar rumb cap al port. La tarda va transcórrer de nou amb companyia d’aus marines, com ara baldrigues, mascarells i gavines i també d’algun passeriforme en migració. Vam arribar a port amb la satisfacció d’haver pogut albirar dofins altra vegada i de seguir contribuint en el seu estudi.